«Σαν να μην υπάρχει αύριο» ξεφορτώνονται τις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,61% στις 730,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 87 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 117,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.928,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 7,81% στις 725,62 μονάδες.

Χθες τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι προανήγγειλαν την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για μια συμβιβαστική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, η οποία πλέον θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Χρηματιστηριακός αναλυτής μιλώντας στα parapolitika.gr αναφέρει ότι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων για την ανακεφαλαίοποιηση των ελληνικών τραπεζών έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο.

Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank υποχωρεί κατά 13,56%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -12,11%, διευρύνοντας σε πάνω από το 50% τις απώλειες από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πτώση 9,09% καταγράφει η Alpha Bank, ενώ Εθνική και Eurobank καταγράφουν απώλειες λίγο πάνω από 4%.

Από τον μη τραπεζικό κλάδο, μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Μυτιληναίος σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 1%, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφουν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Folli Follie, Jumbo και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, Βιοχαλκο, Τιτάν, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ προσπαθούν να υψώσουν αναχώματα στην πτώση, καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Λάμδα.