Η περιπέτεια της επένδυσης στο Ελληνικό και μαζί με αυτή το αφήγημα της κυβέρνησης περί επενδύσεων στην Ελλάδα πάει περίπατο! Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πείσεις τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην «περιβόητη» ανάπτυξη, προσκρούει συνεχώς πάνω στα βράχια!

Τελικά, σε νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πιθανώς την προσεχή Τρίτη, θα συζητηθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το γεγονός αυτό θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, που είχε επενδύσει πολιτικά σε μια απόφαση με την οποία θα μπορούσε επιτέλους να έχει ξεκινήσει η προαναγγελθείσα επένδυση.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με πλειοψηφία 11 έναντι 6 ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», ώστε να προηγηθεί συζήτηση σε αυτό για την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητούσε με τη σημερινή του κινητοποίηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει «ότι θα αποδεχτεί σκόπιμες κωλυσιεργείες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούληση και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», ότι χθες βρέθηκε έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην κινητοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τη Λυδία Κονιόρδου. Οι καθυστερήσεις φέρνουν εκνευρισμό και στα μέλη του ΚΑΣ, που επιθυμούν να φύγει, επιτέλους, η υπόθεση από το τραπέζι τους, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που περιμένει να προχωρήσει η διαδικασία για να καταβληθεί η πρώτη δόση από την επενδύτρια εταιρεία, ύψους 300.000.000 ευρώ.

Αντιδράσεις

Η τρίτη αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό σηκώνει νέο κύμα αντιδράσεων τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση. Όσο η επένδυση βρίσκεται στον αέρα και ο κίνδυνος να χαθεί είναι πολύ κοντά, ακυρώνοντας και το αφήγημα της κυβέρνησης περί επενδύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει θέση και, με tweet που ανάρτησε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητάει από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.  

Συγκεκριμένα: Την απομάκρυνση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού ζητά με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ εξαιτίας της νέας κωλυσιεργίας για το Ελληνικό που βάζει σε κίνδυνο όλη την επένδυση. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό, αν εννοεί αυτά που λέει για τις επενδύσεις, να την αποπέμψει.      

Χθες, πυρά στον πρωθυπουργό είχε εξαπολύσει η αρμόδια τομεάρχης Όλγα Κεφαλογιάννη.«Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτή την περίπτωση;» ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.    

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το φιάσκο του Ελληνικού πυροδότησε και νέες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θέτοντας σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος το μεσημέρι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.