Αυξάνονται οι πιέσεις για γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του 2017, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι θα είναι ευκολότερη από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, καθώς δεν έχει να κάνει τόσο με την ψήφιση νέων μέτρων, αλλά με την εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ότι δεν υπάρχουν δύσκολα νομοσχέδια μεταξύ των προαπαιτούμενων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει φέτος τις αποδόσεις των δημοσιονομικών στόχων (δηλ. πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ) και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα τη δημιονομική υπεραπόδοση.

O Nτάισελμπλουμ ζήτησε επίσης διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση του χρέους. Έκανε επίσης έκκληση για πολιτική σταθερότητα και αποφυγή των εκλογών πριν από τις προγραμματισμένες το φθινόπωρο του 2019.

Παρόμοιες εκκλήσεις, όπως σημειώνει η Citi, έκανε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας και αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα για μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018. Χωρίς υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν το waiver και θα πρέπει να επιστρέψουν στον πιο ακριβό ELA. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ σχετικά με το ΑQR, ωστόσο κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συνεργαστούν περισσότερο για την εξεύρεση λύσεων για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη διαχείριση των NPLs.

Όπως σχολιάζει η Citi, η διάθεση μεταξύ των διαφόρων μερών που εμπλέκονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (η Ελλάδα και όλοι οι δανειστές της) δεν ήταν ποτέ πιο αισιόδοξη από την έναρξη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015.

Η πιθανότητα μιας «καθαρής» εξόδου από τα 7ετή προγράμματα διάσωσης αποτελεί, όπως σημειώνει, ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τους πιστωτές για να αποδεχθούν κάποιο συμβιβασμό.

Όπως προειδοποιεί η Citi, ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δρόμος που θα οδηγήσει την Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μακρύς ακόμη.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα παραμένει σε πιο εύθραυστη θέση από ότι ήταν η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία σχεδόν δώδεκα μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Πηγή:Capital.gr