«Καταιγίδα» φόρων και περικοπών φέρνουν τα νέα μέτρα
Ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει «μαχαίρι» σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Νέα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις εισφορών και χαράτσια προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου, το φετινό πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,21%, έναντι μνημονιακού στόχου 1,75% και πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου για 1,9%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 49,804 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας έτσι απόκλιση κατά 1,860 δισ. ευρώ από τον στόχο.
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ή 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς το πλεόνασμα που απαιτεί ο στόχος του προγράμματος. Αντίθετα, για το 2017 οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρχει υπέρβαση από το 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος.
Επίσης, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε απόλυτα νούμερα φτάνοντας τα 187,8 δισ. ευρώ το 2018, από 181,2 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ενίσχυση των εξαγωγών κατά 4,7% και 4,4% των εισαγωγών, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 19% το 2018 από 20,2% φέτος, με τον πληθωρισμό να διατηρείται στο 1,2%.
Ο λογαριασμός του 2018, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», φτάνει στα 8,282 δισ. ευρώ έναντι 6,479 δισ. ευρώ το 2017, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι στις πλάτες των φορολογούμενων πέφτουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ.
Το πακέτο των μέτρων για το 2018, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
- Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.
- Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.
- Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.
- Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.
- Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών, με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.
- Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
• 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
• 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
• 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
• 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
• 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από 1/1/2018 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί) οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
- Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Την επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία, με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.
- Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
- Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές, με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.
- Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.