Μία σειρά αλλαγών στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου εκμετάλλευσης του υπάρχοντος νόμου από μεγάλες εταιρείες, ώστε να πληρώνουν πολύ μικρό φόρο στα κράτη-μέλη της Ένωσης. 

Από τις αλλαγές μεγάλος χαμένος αναμένεται να είναι ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon που εμπορεύεται προϊόντα σε όλη την Ευρώπη με έδρα τον φορολογικό «παράδεισο» του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., εταιρείες σαν την Amazon βρίσκουν «παραθυράκια» στη νομοθεσία της Ένωσης πληρώνοντας πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ. Στόχος της Κομισιόν είναι ένα νέο, πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης επιχειρήσεων, που θα αποδίδει μεγαλύτερο φόρο στην Ένωση.

Το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη, θα προβλέπει ο ΦΠΑ να καθορίζεται από τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο παραλήπτης του προϊόντος και όχι από τη χώρα-έδρα της εταιρείας. Δηλαδή, κάποιος που αγοράζει ένα προϊόν μέσω της Amazon και το παραλαμβάνει στην Ελλάδα, θα πληρώνει με ΦΠΑ Ελλάδας και όχι Λουξεμβούργου, που αποτελεί τη φορολογική έδρα της Amazon στην Ε.Ε.

Μέχρι το τέλος του 2017 οι Βρυξέλλες θα προτείνουν και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της απάτης σχετικά με την εισαγωγή προϊόντων σε κράτη της Ευρώπης από άλλες ηπείρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για απάτες σε εισαγωγές από την Κίνα στη Βρετανία.

Για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Κομισιόν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Reuters