Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση η οποία «σέρνεται» εδώ και μήνες.

Παρά τις όποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αξιολόγηση εξπρές, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που μπορούν να την καθυστερήσουν, όπως η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, η επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα καθώς και η κάλυψη της «μαύρης» τρύπας στα έσοδα.

Η ολιγωρία στην υλοποίησή τους εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι δανειστές να «σκανάρουν» όλα τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στα μέσα Οκτωβρίου και να «δείξουν κίτρινη» κάρτα στη κυβέρνηση!

Πολλά θα κριθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 13-15 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται νέα κόντρα Σόιμπλε - Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος. Οι τρεις μέρες της συνόδου θα προδιαγράψουν και την πορεία της αξιολόγησης, που αρχίζει αμέσως μετά, όταν οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα.

Κάτι πάει να κινηθεί

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει σπριντ για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι περισσότερο από το 80% της προηγούμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ έχει φτάσει σε προμηθευτές του δημοσίου, καθυστερούμενες συντάξεις και επιστροφές φόρων.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα στον Σεπτέμβριο προχώρησε στην επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων που εκκρεμεί από τη συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τις 15 Ιουνίου (τα 7,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τον Ιούλιο) είναι σημαντική.

Αν υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία των πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου, η υποδόση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο. Διαφορετικά, για να εγκριθεί η δόση μέσα στον μήνα θα πρέπει να γίνει κάποιο έκτακτο EWG μέσα στον μήνα, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης με τις... ευλογίες του ESM.

Μεγαλώνει η «μαύρη» τρύπα

«Εξηγήσεις» για το πώς θα κλείσει η «μαύρη» τρύπα των 2,4 δισ. ευρώ στα έσοδα για φέτος και τον επόμενο χρόνο (1,86 δισ. ευρώ για φέτος και 580 εκατ. ευρώ για το 2018). Το πρόβλημα με τα έσοδα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει και την αξιολόγηση, με την επιστροφή των δανειστών προς το τέλος Οκτωβρίου, οφείλεται κυρίως στην υπεροφορολόγηση, η οποία οδήγησε σε μη πληρωμή του φόρου εισοδήματος καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων, προκειμένου να προχωρήσει η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Καθυστερούν τα προαπαιτούμενα

Στα καθυστερούμενα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού και η σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και μια σειρά εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. το Ελληνικό.