Αγωνία στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα
Οι δανειστές «ξεσκονίζουν» το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στον αέρα φαίνεται πως είναι οι σχεδιασμοί για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις δύο, και μάλιστα το ένα το υλοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μπορεί κυβέρνηση και θεσμοί να μιλούν για αξιολόγηση εξπρές μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους, πλην όμως, τα πεπραγμένα δείχνουν πώς πρόκειται για άλλη μια αξιολόγηση μακράς διάρκειας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εάν θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές κάνουν λόγο για ορίζοντα Γενάρη, υποστηρίζοντας ότι μέχρι εκείνου του χρονικού σημείου, η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να «χτυπά» στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενααπό τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των καυτών εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου.
Αυτές τις ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών «ξεσκονίζουν» το προσχέδιο του προϋπολογισμού , με το ΔΝΤ να δημοσιοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα τις νεότερες προβλέψεις του για ανάπτυξη και πλεονάσματα, ενώ στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου κατά την ετήσια σύνοδο στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να πάρει μια πρώτη γεύση της στάσης που θα τηρήσει το Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.
Τα χαρτιά των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, όταν και αναμένονται οι επικεφαλής στην Αθήνα.
Μεγάλο μέρος των συζητήσεων με τους δανειστές αναμένεται να μονοπωλήσουν οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα εργασιακά με τις αλλαγές στους κανόνες για την προκήρυξη απεργιών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η αγορά ενέργειας, όπου ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η λίστα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.