Τέλος Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθεί η λίστα των μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση. Το ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα άλλωστε και με τη μέχρι στιγμής στάση των Ευρωπαίων, δείχνει ότι δεν πείθει πως είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τις δύο παλαιές μονάδες Αμυνταίου, μια σύγχρονη, τη Μελίτη Ι, συν μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ. Ενδεικτικά, οι μόνοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται είναι εταιρείες από την Τσεχία, την Πολωνία και την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες και οι δύο μονάδες της ΔΕΗ στην Αρκαδία. Εντός των ημερών αναμένεται να αποστείλει νέα επιστολή στις Βρυξέλλες, όπου θα αναφέρει πως αν πουληθεί και η Μεγαλόπολη, τότε οι μονάδες που θα περάσουν στα χέρια του επενδυτή θα είναι πιο σύγχρονες συγκριτικά με τη διάρκεια ζωής όσων μονάδων θα απομείνουν στη ΔΕΗ, μέχρι τουλάχιστον να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5 με εκτιμώμενη λειτουργία το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Φλώρινας, που περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα και την άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στο καλάθι των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση, προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο «πακέτο» και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο αλλά και την παλαιότητα των μονάδων που επιβάλλει περιβαλοντικές επενδύσεις προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάθος χρόνου.