Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του Γ.  Χουλιαράκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κ. Λαγκάρντ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκεί θα συζητηθεί η στάση που αναμένεται να τηρήσει το ΔΝΤ ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη γ' αξιολόγηση, το πρόγραμμα με το ΔΝΤ αλλά και το θέμα του χρέους.

Έντονη είναι η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το αν το Ταμείο εγείρει ζήτημα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 όταν το πρόγραμμα επιβάλλει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνει στόχο πλεονάσματος 3,57% του ΑΕΠ. Το Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στα κράτη-μέλη του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του έθεταν τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ, με μια απόκλιση 1,3 μονάδων σε σχέση με τον στόχο.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο αποστολές των εκπροσώπων των θεσμών. Η πρώτη επίσκεψη αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου δέκα ημερών και ανάλογα με την πρόοδο η οποία στο μεταξύ θα έχει επιτευχθεί στα προαπαιτούμενα, αναμένεται επάνοδός τους εντός Νοεμβρίου.