Είδος… πολυτελείας για χιλιάδες νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα είναι το πετρέλαιο, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο, καθώς το επίδομα θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Ήδη οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά τα τηλεφωνήματα στα πρατήρια καυσίμων προκειμένου να πληροφορηθούν τη φετινή τιμή. Μιλώντας στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Μιχάλης Κιούσης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής είναι μειωμένες οι παραγγελίες, ενώ το μεγαλύτερο κύμα αναμένεται παραδοσιακά κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή».

Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου που αποτελεί βάση αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών διαμορφώθηκε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι το 2016, ενώ εφέτος προβλέπεται στα 51,9 δολάρια το βαρέλι και το 2018 στα 52 δολάρια το βαρέλι.

Πέρυσι η λιανική τιμή διαμορφώθηκε στα 92-93 λεπτά το λίτρο, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 94-97 λεπτά και κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια. Όμως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας η τιμή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά λίτρο. Ειδικά αν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα 32 νησιά της χώρας που το διατηρούν ακόμη, το πετρέλαιο θέρμανσης θα προσεγγίσει ακόμη και το 1,5 ευρώ, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ αντί για 17% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 24%

«Κουρεμένο» το επίδομα θέρμανσης 

Και φέτος το πρόβλημα συνίσταται στην επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Εφέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος.

Δηλαδή οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 500.000 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ.

Και οδηγίες από την Ένωση Καταναλωτών

Η Ένωση Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν το νου τους στη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, γνωρίζοντάς τους ότι ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

* Πριν την παραλαβή πετρελαίου, καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

* Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

* Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

* Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

* Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

* Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μετρητή.

* Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Π.χ. εάν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2.5 m3) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

* Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

* Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ΑΦΜ, η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

* Επισημαίνεται ότι όλοι οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν εάν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

* Οι καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης βάσει των κριτηρίων του νόμου πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας.