Φτάνει η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία! Την ερχόμενη Δευτέρα καταφθάνουν οι επικεφαλής των θεσμών που θα παραμείνουν περίπου μια εβδομάδα, προκειμένου να «ξεσκονίσουν» τον προϋπολογισμό και για τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης.

Η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά και ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων, ενώ υπάρχει αγωνία για νέες απαιτήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία, παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια η Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν τόνισαν πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα.

Η αξιολόγηση θα κυλήσει με αναμενόμενες δυσκολίες στα θέματα των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο δημόσιο και τα εργασιακά.

Για άλλη μια φορά το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. Κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν γρήγορη αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018. Τον Φεβρουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει εκ νέου τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα (stand by arrangement) και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για λύσεις στο θέμα του χρέους.

Ο κίνδυνος νέων μέτρων αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον ορίζοντα των πρώτων μηνών του 2018, όταν θα υπάρχει αφενός ξεκάθαρη και πλήρης εικόνα για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού του 2017, αλλά και για τον ρυθμό ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης των Ευρωπαίων και της νέας γερμανικής κυβέρνησης στις αναμενόμενες πιέσεις του ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους.

Τα κρίσιμα θέματα είναι:

- Η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018, η οποία, παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα πρέπει να έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παρά την κόπωση των εσόδων που αναμένεται και το 2017 και το 2018.

- Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. 

- Η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου και η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε να προκύψει η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019, είναι ακόμη μια υποχρέωση του μνημονίου που έχει μείνει πίσω, παρότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο 100%.

- Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων πλην του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ περιμένουν την αναμόρφωση των οικογενειακών, των αναπηρικών, των στεγαστικών και των μεταφορικών επιδομάτων.

- Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.

- Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι ακόμη ένα θέμα των δανειστών.

- Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό Δ.Σ. και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί, παρά το ότι βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της ΕΕ.

- Η προώθηση του Ελληνικού, η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος είναι ένα ακόμη δύσκολο θέμα.

- Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.