Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά και οι επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Συγκεκριμένα, στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση. Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ, αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου - μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ήδη, η ελληνική πλευρά σε τεχνικό επίπεδο έχει θέσει προς έγκριση θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, όπως οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία σχεδιάζεται ώστε να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη. Υπό συζήτηση είναι τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, αλλά και το ύψος και ο αριθμός των δόσεων, στοιχεία τα οποία συνδέονται με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Οι δανειστές -και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- αφενός θέτουν στο τραπέζι την υλοποίηση της ειλημμένης υποχρέωσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αφετέρου προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ήθελε να επαναφέρει σε ισχύ ορισμένες διατάξεις των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι επαναφέρει το εργατικό δίκαιο στην προ των μνημονίων περίοδο. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει στη διατήρηση του σημερινού status και επιδιώκει την απομάκρυνση του ενδεχόμενου επαναφοράς της δυνατότητας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση, όπως η εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.