Κριτική σε σημεία του προσχέδιου του προϋπολογισμού κι αμφισβήτηση προσδοκιών που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση διατύπωσε στην τοποθέτηση του στην επιτροπή Οικονομικών ο επικεφαλής του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας. Ο κ. Λιαργκόβας κάλεσε την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες για την έξοδο από τα μνημόνια λέγοντας πως η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει «με μήνα του μέλιτος». 

Ο κ. Λιαργκόβας διατύπωσε επιφυλάξεις για το κοινωνικό μέρισμα το οποίο αποκάλεσε «κατανοητό» αλλά επεσήμανε πως «έχει αρνητικό αποτέλεσμα όταν χρηματοδοτείται από φόρους» και κατάργηση επιδομάτων. «Η γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετείται από το επίδομα αλληλεγγύης όμως υπονομεύεται από τους φόρους, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης κλπ» ανέφερε.

Η υπερφορολόγηση με σκοπό την υπέρβαση των υψηλών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν κεντρικό σημείο κριτικής του κ. Λιαργκόβα στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εκτίμησε πως η πολιτική αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα λέγοντας πως «η συντριπτική υπεροχή στα φορολογικά έσοδα και εν γένει οι προσαρμογές που βασίζονται σε αυξήσεις φορολογικών εσόδων δημιουργεί ασφυκτικό αναπτυξιακό περιβάλλον. Οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν εργασία και την επιχειρηματικότητα. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο αρνητικό σημείο καμπύλης Λάφερ».

«Το προσχέδιο συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας παλαιότερων ετών. Δηλαδή μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων. Αυτό οφείλεται στην κληρονομία παρελθόντος αλλά και στους  υπερφιλόδοξους και αντιπαραγωγικούς στόχους του προϋπολογισμού» είπε. Χαρακτήρισε τους συμφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060 «μάλλον ανέφικτα» και πρότεινε τα πολιτικά κόμματα να διατυπώσουν από κοινού ένα αίτημα προς τους θεσμούς για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για το «τέλος των μνημονίων», υπογραμμίζοντας πως «η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με μήνα του μέλιτος». Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι «μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση. Επιτήρηση θα υπάρχει. Η πλήρης έξοδος στις αγορές αν επιτευχθεί θα έχει κόστος. Θα δανειστούμε με υψηλότερο επιτόκιο που θα εξαρτηθεί από την στάση ΔΝΤ και θεσμών στο ζήτημα του χρέους».