Πριν από μερικές ημέρες οι Γ.Χουλιαράκης και Ε.Τσακαλώτος, δήλωσαν ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε το υπερπλεόνασμα να διανεμηθεί στους οικονομικά δυσπραγούντες. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης όμως δεν έχει σχέση με τα μνημόνια. Έχει σχέση με την ιδεολογία της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι στελέχη των δανειστών έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι το μείγμα της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και επίτευξης των στόχων του τρίτου μνημονίου, ουσιαστικά αποφασίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ.Χουλιαράκη στην επιτροπή που εξεργάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού περί συνειδητής φορολόγησης της μεσαίας τάξης ο κ.Τσακαλωτος εμφανίστηκε να συμφωνεί μαζί του δηλώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το κάνει. «Αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης είπε και επαναλαμβάνω και εγώ ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής». Η αδυναμία επομένως της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή οδήγησε στην επιβολή φόρων που «γονάτισαν» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι αποτέλεσε στρατηγική επιλογή να υπερφορολογήσουν τη μεσαία τάξη, προκειμένου να μειωθεί η ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι βοήθησαν κι άλλοι παράγοντες και ανέφερε συγκεκριμένα ότι 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων και άλλα περίπου 450 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα σημερινά επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2016 έρχονται για να επιβεβαιώσουν τη «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τα μικρομεσαία στρώματα και να «εξαφανίσει» με αυτόν τον τρόπο τη μεσαία τάξη.

Τα νέα στοιχεία αποτυπώνουν την υποχώρηση κατά 2,7 δισ. ευρώ (ή 2,3%) που σημείωσε το 2016 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε σύγκριση με το καταστροφικό 2015, καθώς το 2016 διαμορφώθηκε σε 114 δισ. ευρώ από 116,7 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η τελική καταναλωτική δαπάνη κατά 1,3 δισ. ευρώ ή κατά 1%, από 123 δισ. ευρώ το 2015 σε 121,7 δισ. ευρώ το 2016.

Πτωτικά κινήθηκε και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών (και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά) καθώς καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο -6,8% το 2016 έναντι -5,4% το 2015.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τους Ετήσιους Μη Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς Θεσμικών Τομέων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα η εξέλιξη του ποσοστού των επενδύσεων του τομέα των μη- χρηματοοικονομικών εταιρειών (ορίζεται ως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία) ήταν 18,2% το 2016 έναντι 15,2% το 2015.

Επίσης πέρυσι καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 0,1 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2015.

Επιπλέον, η συνολική οικονομία παρουσίασε το 2016 καθαρή χορήγηση δανείων 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή σε σύγκριση με το 2015 που η καθαρή χορήγηση δανείων ανερχόταν σε 4,2 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 54,3 δισ. ευρώ (από 55,8 δισ. ευρώ το 2015) και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε 53,1δισ. ευρώ (από 55,9 δισ. ευρώ).