Οι εκλογές στα 59 επιμελητήρια, που πραγματοποιούνται στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, αποτελούν κύριο πρόκριμα για να δυναμώσει τη φωνή και τον ρόλο του ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Αυτήν τη φορά υπάρχει ένας ακόμη λόγος συμμετοχής, καθώς στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος πέτυχε την απόλυτη συνεννόηση, μακριά από «κόμματα και χρώματα».
 
Σε αυτές τις κάλπες θα υπάρχει μόνον ένα ψηφοδέλτιο, της «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», της οποίας ηγείται. Πρόεδρος από το 2006 και από το 2012 πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Μίχαλος και η επιχειρηματική κοινότητα αποδεικνύουν πως με καλή διάθεση, κοινό στόχο και σύνθεση απόψεων, η Ελλάδα μπορεί να επανακάμψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η συνέντευξή του στα parapolitika.gr έχει ως εξής:      
 
Ποιες πρόσθετες αρμοδιότητες πρέπει να δοθούν στα επιμελητήρια ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην έξοδο της χώρας από την κρίση;  Είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητές τους σε σχέση με τους επιμελητηριακούς θεσμούς της Ε.Ε.;

Στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την αγορά, τα επιμελητήρια αναδείχθηκαν σε καθημερινό σύμμαχο της επιχείρησης, στηρίζοντας τον αγώνα επιχειρηματιών και εργαζομένων, ενάντια στις συνέπειες της κρίσης. Όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση όμως, ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», η προσφορά στην εθνική οικονομία και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποδοτική, αν είχαν υλοποιηθεί από την πολιτεία οι πάγιες προτάσεις του επιμελητηριακού θεσμού για οικονομική αυτοτέλεια και για θεσμοθέτηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική εμπλοκή των επιμελητηρίων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών, η ένταξή μας υποχρεωτικά στους φορείς υλοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.λπ.
 
 
 
 
 
 
Θα  μπορούσε να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση και διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων; Με ποιους τρόπους δύνανται να καταστούν απλούστερες και αμεσότερες οι διαδικασίες;    
 
Όπως σας είπα, με την ανάληψη από τα κατά τόπους επιμελητήρια της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων θα γινόταν αποτελεσματικότερη η διάθεσή τους, καθώς οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τοπική οικονομία, γεγονός που θα διευκόλυνε και την κατάρτιση και την υλοποίηση των έργων. Παράλληλα, σαν επιμελητήρια έχουμε προτείνει την ενίσχυση και την κατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενδυνάμωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης και να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.
 
Επιπλέον, είναι απαραίτητη η προσαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται από την Ε.Ε. ώστε να ανταποκρίνονται στα μεγέθη και στις ιδιαίτερες ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην πραγματική οικονομία. Καθώς και η προώθηση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε, ειδικά για τα προγράμματα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες μπορούν, αν ενισχυθούν στο ελάχιστο, να αυξήσουν κατά πολύ τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και να αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία. Όταν στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και παρέχουν το 85% της συνολικής απασχόλησης -ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 66%- είναι προφανές το γιατί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής.
 
Ποιες λύσεις προτείνετε για την ανακούφιση της πραγματικής οικονομίας μέχρι να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της φορολογίας; 
 
Η θέση μας ως επιμελητηριακής κοινότητας είναι ξεκάθαρη, ότι αυτό που απαιτείται για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με καθιέρωση flat tax για τις επιχειρήσεις στο 20% και με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας.

Ωστόσο, έχουμε εστιάσει και σε άλλα σημεία τα οποία θα δώσουν άμεσα ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη μέσα από την ενίσχυση ρευστότητας. Και αυτά είναι η απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις. Η αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των επιμελητηρίων. Η πλήρης άρση των 
capital control και η κατάργηση των πρόσθετων βαρών που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η μείωση του κόστους ενέργειας, που εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%.
 
Σε ποιους νέους επενδυτικούς κλάδους πρέπει να δοθεί έμφαση; Η μακρά κρίση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες;
 
Για να επανέλθει στην κανονικότητα μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 25% τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται ταχείς ρυθμοί μεγέθυνσης για αρκετά χρόνια. Και ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί με ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων έργων: αξιοποίηση Ελληνικού, αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, επέκταση Αττικής Οδού, μετρό, προαστιακού σιδηρόδρομου, κατασκευή έργων πράσινης ενέργειας, σχεδιασμός και κατασκευή ιδιωτικών μαρίνων σε όλη τη χώρα, διαμόρφωση ενιαίου σχεδίου αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Αττικής (Σούνιο - Φάληρο). Επενδύσεις και αναβάθμιση των ελληνικών λιμανιών με ταυτόχρονο στρατηγικό σχεδιασμό για συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας. 
 
Υπάρχει συνταγή συνεννόησης όπως αυτή που βλέπουμε με τη μοναδική υποψηφιότητά σας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών; 
 
Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, στις εκλογές αυτές στο ΕΒΕΑ κατέρχεται μόνο ένα ψηφοδέλτιο, αυτό της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, στο οποίο συμμετέχουν εκλεκτοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συνθέτοντας σύγχρονες απόψεις, μακριά από «κόμματα και χρώματα». Καλώ όλους τους συναδέλφους να δώσουν βροντερό «παρών» στις εκλογές, ενισχύοντας τον θεσμικό ρόλο των επιμελητηρίων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι επιχειρήσεις δικαιούνται ρόλο και φωνή, και αυτό μπορεί να γίνει στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου.