Εάν ο Mark Zuckerberg δεν τους είχε κλέψει την ιδέα για το Facebook, σήμερα θα βρίσκονταν στο top 5 των πλουσιότερων ανθρώπων στη γη, πιστεύουν τα δίδυμα αδέλφια Tyler και Cameron Winklevoss. Τουλάχιστον, η αποζημίωση την οποία εξασφάλισαν το 2008, όταν προσέφυγαν δικαστικά κατά του πρώην συμφοιτητή τους, τους επέτρεψε να γίνουν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του Bitcoin.  

Η έχθρα των Winklevoss με τον Zuckerberg είναι από τις διασημότερες της Silicon Valley, ενώ αποτυπώθηκε και στην ταινία «The social network», που περιγράφει τα πρώτα βήματα του Facebook. Όμως, εξαιτίας αυτής της έχθρας και της δικαστικής τους διαμάχης με τον ιδρυτή του πιο επιτυχημένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τα δύο δίδυμα αδέλφια εξασφάλισαν το 2008 αποζημίωση 65 εκατ. δολαρίων για την «κλοπή» της ιδέας τους και έκαναν το πρώτο βήμα ώστε σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα να θεωρούνται οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του Bitcoin.  

Τον Μάρτιο του 2013, οι δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν 11 εκατ. δολάρια από την αποζημίωσή τους για να αγοράσουν περίπου το 1% των Bitcoin σε κυκλοφορία. Τότε, η τιμή του κρυπτονομίσματος ανερχόταν μόλις στα 120 δολάρια.  

Τέσσερα χρόνια μετά, το Bitcoin έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 10.000% και η επένδυση των Winklevoss έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Μόνο ελάχιστοι χρήστες του Bitcoin έχουν κρυπτονομίσματα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στο ψηφιακό τους πορτοφόλι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο μυστηριώδης δημιουργός του νομίσματος, γνωστός στο διαδίκτυο μόνο με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.  

Οι ίδιοι οι Winklevoss, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν τα Bitcoin τους και να γίνουν δισεκατομμυριούχοι και στον… αναλογικό κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, διαθέτουν περίπου 100.000 Bitcoin, ενώ τελικός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν το δικό τους online χρηματιστήριο για το ψηφιακό νόμισμα.  

Μάλιστα, ο Tyler Winklevoss έχει εκτιμήσει ότι η αξία της αγοράς των Bitcoin μπορεί να φτάσει τα τρισεκατομμύρια, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι το νόμισμα αυτό «είναι μια καλύτερη εκδοχή του χρυσού».  

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν το εκρηκτικό ράλι του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων με επιφύλαξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Lloyd Blankfein θεωρεί ότι πρόκειται για απάτη, ενώ η Federal Reserve εξέδωσε προειδοποίηση ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.