Oι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων από τους συμβολαιογράφους και τα πρώτα «σφυριά», υπάρχουν ακόμα έντονες αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με αποτέλεσμα και οι συρράξεις στα Ειρηνοδικεία να βρίσκουν ισχυρό άλλοθι.

«Είδαμε ότι έγιναν οι πρώτοι πλειστηριασμοί. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν σκάσει η «βόμβα» της αναβολής των σημερινών πλειστηριασμών. Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι το 1/3 των προγραμματισμένων πλειστηριασμών δεν έγιναν τελικά, γιατί πολύ απλά οι οφειλέτες έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

«Όσο προχωρούν οι πλειστηριασμοί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμόρφωση» συμπλήρωσε με νόημα, ξεδιπλώνοντας επί της ουσίας την επιχειρηματολογία των «θεσμών» ότι μόνο αν υπάρχει ένα υπαρκτό και ισχυρό φόβητρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεωθούν να αποκαλυφθούν.

Ο «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση γίνεται πιο ισχυρός, με δεδομένο ότι οι δανειστές ζητούν -ή μάλλον απαιτούν- την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στους οφειλέτες του Δημοσίου. Δεν πρόκειται για απλή δέσμευση της ελληνικής πλευράς, αλλά για ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προκειμένου να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Φορολογικής Διοίκησης, η κάλυψη αυτού του προαπαιτουμένου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και έτσι προστίθεται ένα ακόμα «αγκάθι» στα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να περάσουν από τη Βουλή.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 6/12/2017