Σαν τέλος εποχής αντιμετωπίστηκε στις Βρυξέλλες η αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από το τιμόνι του Eurogroup, καθώς οι συνάδελφοί του σηκώθηκαν όρθιοι και τον αποχαιρέτησαν με ένα θερμό χειροκρότημα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που ήταν και η τελευταία του.

Ομως, ο Ολλανδός πολιτικός δεν θα βγει ακόμα στην… ανεργία, αφού η Ευρώπη φρόντισε να τον «βολέψει» σε μία νέα θεσούλα, και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητες απολαβές.

Ως στρατηγικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Ντάισελμπλουμ θα αμείβεται με 14.500 ευρώ τον μήνα, αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», για να προσθέσει ότι τα χρήματα αυτά βγαίνουν από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Οι Ιταλοί -όπως και οι περισσότεροι Ελληνες- δεν έχουν ξεχάσει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup είχε κατηγορήσει τις χώρες του Νότου ότι «ξοδεύουν όλα τους τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούν βοήθεια».

Και τώρα, δεν μπορούν παρά να υποψιάζονται ότι η απόφαση του ESM να τον γλιτώσει από την ανεργία με ένα τόσο ελκυστικό συμβόλαιο συμβούλου, είναι κατά βάθος η ανταπόδοση της χάρης που είχε κάνει σε αυτό τον θεσμό ο Ντάισελμπλουμ τον Απρίλιο, όταν άνοιξε τον δρόμο για τη μετεξέλιξη -και ουσιαστική αναβάθμισή- του σε μία ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 6/12/2017