Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, ωστόσο μένει να φανεί αν σήμερα πάρθηκαν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Σημείο έντονης αντιπαράθεσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως ήταν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022. 

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση της δόσης μέχρι το καλοκαίρι

Την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και στα προαπαιτούμενα μέτρα υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, συνεπώς θα γίνει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Υπάρχει συμφωνία ότι το πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια» υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας πως στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφώνεται με το Πακέτο Σταθερότητας.

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν είναι πεπεισμένη για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

«Υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και συμπλήρωσε πως «140 μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ήδη εκπληρωθέντα»

Σχετικά με το χρέος ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι έγιναν μακροσκελείς συζητήσεις, που βοήθησαν σημαντικά όλες τις πλευρές, σημειώνοντας πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.

«Μιλήσαμε με λεπτομέρειες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε θίξει, υπάρχει κοινή προσπάθεια για να γεφυρώσουμε το χάσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Μαραθώνιες τεχνικές συζητήσεις, χωρίς αποτέλεσμα 

Αρκετές έντονες στιγμές είχε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση διεκόπη για ώρες προκειμένου να γίνουν τεχνικές συζητήσεις ανάμεσα στους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ με σκοπό την σύνταξη ενός κειμένου που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία ήταν τα επικρατέστερα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία εξέταζαν οι πιστωτές. 

Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.

Πράσινο φως από το Euroworking Group στα προαπαιτούμενα

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση είχε επιβεβαιώσει από νωρίς πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση της δόσης μέχρι το καλοκαίρι

Πεπεισμένος για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup ο Μοσκοβισί