Ανάπτυξη ακούνε και ανάπτυξη δεν βλέπουν τα νοικοκυριά κατά το τρέχον έτος. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ισχνή ανάπτυξη κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οφείλεται όχι μόνο στη μείωση των επενδύσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά και στον αρνητικό ρυθμό της κατανάλωσης, ιδιαίτερα της ιδιωτικής. Η υπερφορολόγηση κάνει κακό στην οικονομία, και ας μη θέλει να το παραδεχτεί ανοιχτά η κυβέρνηση.

Το καθοριστικό 4ο τρίμηνο βρίσκεται στο τέλος του και τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει ο «εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης» που αναζητά η κυβέρνηση για να επιτύχει τον ετήσιο στόχο του +2,5%. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ολόκληρο το τελευταίο τρίμηνο και ειδικά ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος από φορολογικές υποχρεώσεις, συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ;  

ΕΣΟΔΑ  

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν φτάσει στα 47,205 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι που είχε θέσει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (σ.σ.: ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των φορολογικών εσόδων, προέβλεπαν εισπράξεις 48,243 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του χρόνου δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν και έτσι ο πήχης κατέβηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου τα φορολογικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 37,8 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται περί τα 10 δισ. ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προκειμένου να κλείσει η χρονιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Νοέμβριος έκλεισε με τα φορολογικά έσοδα να περιορίζονται κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι για δεύτερη φορά φέτος συνέπεσε η προθεσμία πληρωμής της δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τόσο με τον ΕΝΦΙΑ όσο και με τη 2η δόση του ΦΠΑ για την περίοδο του 3ου τριμήνου. Με αυτά τα δεδομένα, τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός. Η... επιτυχία έχει προεξοφληθεί και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Αυτό όμως που δεν έχει εκτιμηθεί είναι ο αντίκτυπος από τα πολλαπλά φορολογικά χτυπήματα στην κατανάλωση και μάλιστα κατά τον πιο καθοριστικό μήνα του χρόνου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει το κοινωνικό μέρισμα, διοχετεύοντας στην αγορά ρευστότητα περίπου 720 εκατ. ευρώ και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθούν και οι συντάξεις του Ιανουαρίου, με σημαντική «παραφωνία» την πίστωση ενός «κουτσουρεμένου» κατά 50% ΕΚΑΣ. Η διοχέτευση της ρευστότητας έχει... ταπεινά κίνητρα: να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά όχι μόνο για να κινηθούν τα καταστήματα, αλλά και για να πληρωθούν οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις.  

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΓΚΙΣΕ

Έτσι, με το κλείσιμο της χρονιάς θα πρέπει να πληρωθούν:

1. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού. Έτσι, η ΑΑΔΕ ανέβασε τα ίδια ειδοποιητήρια με πέρυσι (μοναδική περίπτωση αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού είναι να αυξηθεί η παλαιότητα ενός οχήματος και να αλλάξει κλίμακα) και ζητά περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη του έτους. Για ακόμη μία χρονιά, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στη λύση της πιστωτικής κάρτας και να πληρώσουν την οφειλή τους σε έως και 12 δόσεις.

Η μη καταβολή συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο των τελών, ενώ ο εντοπισμός όσων δεν πληρώσουν θα γίνει από τους πρώτους μήνες του έτους, με την αποστολή σχετικών ειδοποιητηρίων στους «ξεχασιάρηδες».

2. Η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η τελευταία δόση θα πληρωθεί μεν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αλλά θα λογιστεί ως έσοδο του 2017.

3. Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα κλείσει τελικώς με λιγότερες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε σχέση με το 2016.

4.Ο ΦΠΑ Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία 3ης κατηγορίας (ή διπλογραφικό σύστημα όπως είναι η νέα ονομασία). Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι φορολογούμενοι γλύτωσαν την 1η δόση των αναδρομικών για τις ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για το 2017. Το υπουργείο Εργασίας θα αναρτήσει τα αναδρομικά στο τέλος Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δημοσιεύθηκε στο moneypro της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017