Έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί η παράταση υποβολής αιτήσεων, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «άτυπη» ολιγοήμερη παράταση σε ειδικές περιπτώσεις πολιτών (περίπου 60.000 άτομα) που αντιμετώπισαν προβλήματα με την υποβολή της αίτησής τους και πρέπει να τα διορθώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο και αυτές οι κατηγορίες θα ενταχτούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί δυνατότητα υποβολής αίτησης από την προσεχή Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, αν και εφόσον υπάρξει η πολιτική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, σε όσους έχουν ακόμα προβλήματα με τον ΑΜΚΑ τους (αφορά και περιπτώσεις θανόντων που επηρεάζουν, ως οικοδεσπότες, την καταβολή μερίσματος στους φιλοξενούμενους), όσους δεν έχουν εξασφαλίσει συναίνεση από φιλοξενούμενους, όσους έχουν αδυναμία να αποδείξουν ότι έχουν ένσημα το λιγότερο ενός μήνα στον ΕΦΚΑ, καθώς και στα ΑμεΑ.

Η μικρή παράταση για αυτούς τους πολίτες θα φέρει και μια έξτρα καταβολή μερίσματος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ποσοστό 49,87% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει εγκριθεί (1.222.657) λίγο πριν από την εκπνοή της λήξης της προθεσμίας.

Οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 293.442, οι μη εγκεκριμένες σε 555.051 και οι μη ολοκληρωμένες (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) υπολογίζονται σε 599.475. Υπενθυμίζεται ότι το μέσο ύψος του μερίσματος διαμορφώνεται σε 569 ευρώ. 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 13/12/2017