Εκ νέου σε διαδικασία πώλησης μπαίνει η Hellenic Steel της ιταλικής Ilva, και μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος της προ-πτωχευτικής διαδικασίας του νόμου 4446/2016 και των άρθρων 106β και 106δ. Η ίδια διαδικασία είχε γίνει και πριν έναν ακριβώς χρόνο, τα Χριστούγεννα του 2016, όταν η μητρική της εταιρεία, η ιταλική Ilva, όρισε εκκαθαριστές προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε ενδιαφέρον να αγοραστεί. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη και τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων μία κατέθεσε και οικονομική προσφορά.

Η λογιστική αξία των παγίων έχει υπολογιστεί στα 17 εκατ. ευρώ και για την εταιρεία ενδιαφέρθηκαν όμιλοι από την Ινδία, το Κατάρ και την Ολλανδία. Όμως κηρύχθηκε άγονος, αφού ο αρχικά επιλεχθείς αγοραστής (Ολλανδοί επενδυτές) δεν έκανε δεκτό τον όρο εκτέλεσης περιβαλλοντικών έργων που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και που θα βάραιναν τον αγοραστή με κόστος περίπου 5 εκατ. ευρώ.  

Η εταιρεία από το καλοκαίρι οδεύει για πτώχευση και τη διαδικασία προσπαθούν να σταματήσουν οι 34 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην εταιρεία -έναντι 243 τον Μάιο του 2015, 400 το 2014 και περισσότεροι από 1.000 λίγα χρόνια πριν-, οι οποίοι εδώ και ενάμιση χρόνο φυλάνε το (κλειστό) εργοστάσιο και κάνουν συντηρήσεις, ώστε να μην απαξιωθεί και να είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι μέτοχος στη Hellenic Steel είναι και η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω του ότι είχε απορροφήσει την ΕΤΒΑ, η οποία κατείχε μικρό ποσοστό. Όμως είναι ουσιαστικά εκτός διαδικασίας γιατί πρέπει να ικανοποιηθεί πρώτα ο πιστωτής που είναι η Ilva.

Τώρα με σύμβουλο Deloitte, προς πώληση τίθεται όλο το ενεργητικό της εταιρείας και όχι μόνο τα πάγια, ενώ ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με πρόσθετα κόστη για την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αλλά όχι με τις υποχρεώσεις που έχει η Hellenic Steel προς τους πιστωτές της. Τα χρέη προς τους πιστωτές (τα οποία είναι εξολοκλήρου προς τη μητρική της εταιρεία) ανέρχονται στα 75 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλυφθούν από τους εκκαθαριστές μέσω του τιμήματος της πώλησης. Τα πάγιά της είναι ένα οικόπεδο έκτασης πάνω από 1.100 στρέμματα (εκ των οποίων οι στεγασμένοι χώροι καλύπτουν 400 στρ.) δίπλα από τα ΕΛΠΕ και πολύ ακριβό εξοπλισμό επεξεργασίας χάλυβα. Η Hellenic Steel δεν είχε οικονομικά προβλήματα, αντίθετα είχε ικανοποιητικό όγκο παραγγελιών.

Όμως είχε προβλήματα η μητρική ILVA, η οποία τον Ιούνιο του 2013 τέθηκε υπό επιτροπεία λόγω σοβαρών προβλημάτων πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης της μονάδας του Τάραντα και επί του παρόντος τελεί υπό τη διαχείριση έκτακτου, ο οποίος διορίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση. Έτσι η υγιής και κερδοφόρος Hellenic Steel, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες ενεργές χαλυβουργίες της χώρας, μπήκε πρώτη φορά σε εκκαθάριση το 2014, όταν η μητρική της εταιρεία, η ILVA Com, τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο. Καθώς η Hellenic Steel είχε χρέος τότε 60 εκατ. ευρώ στη μητρική της ILVA, οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε για πρώτη φορά σε εκκαθάριση και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Τότε ο ινδικός κολοσσός Mittal είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Hellenic Steel, αλλά τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία το 2015 και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.