Στάση πληρωμών στις επικουρικές καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πληρώνουν το... μάρμαρο της κρίσης. Οπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εκκρεμούν 115.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 92.500 αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, θα είναι κατά 20% μειωμένες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Οπως έχει γράψει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», θα προκύψουν και επικουρικές της τάξεως των 60 ευρώ. Ομως, όπως σημειώνει το Δίκτυο, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νέο μαθηματικό τρόπο υπολογισμού τους.

Ετσι, για όσους έχουν υποβάλει αίτηση από 1/1/2015 και μετά, ακολουθώντας τον νέο τρόπο υπολογισμού, προκύπτουν επικουρικές συντάξεις κάτω από 160 ευρώ τον μήνα.

Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, «οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%. Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις».

Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΤΕΑΕΠ υπογραμμίζουν ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 14.000 νέες επικουρικές συντάξεις.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 19/12/2017