Σε διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης οδηγεί τη ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν Σαββίδης, γεγόνός που σύμφωνα με γνωρίζοντες, μαρτυρά την πρόθεσή του φέρει τους πάντες προ τετελεσμένων γεγονότων. 

Η Διοίκηση της ελληνικής καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως θα το Διοικητικό Συμβούλιο της θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη εκτάκτως προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

Σημειώνεται πως στις 22 Δεκεμβρίου το τελωνείο Ξάνθης είχε βάλει «μπλόκο» στη διανομή των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Μια απόφαση η οποία έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία, καθώς έκρινε ότι το πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη, θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα από τη νέα διοίκηση, σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η νέα προσφυγή.

Όμως το Τελωνείο Ξάνθης, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικύρωσε το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ και ενώ η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αποφάσισε τη διακοπή της διανομής των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τροπολογία στη Βουλή που προέβλεπε την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις, η οποία - σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης ήταν «φωτογραφική» υπέρ της ΣΕΚΑΠ. Ο Ιβάν Σαββίδης, προφανώς, γνώριζε τον καθορισμό του προστίμου που θα επιβαλλόταν στην ΣΕΚΑΠ (38,5 εκατ. ευρώ) την περίοδο που προχωρούσε στην εξαγορά του μεγαλύτερο μέρους των μετοχών της.

Πλέον αναμένεται να φανεί αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει τις σχέσεις του ομογενούς επιχειρηματία με την κυβέρνηση. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».