ΤΑΙΠΕΔ: «Βλέπει» ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τρία λιμάνια
Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας
Tην μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμανιών για τα οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης παρουσίασε σήμερα αντιπροσωπεία του Ταμείου, υπό τον πρόεδρο Άρη Ξενόφο, σε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού.
Ειδικότερα υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των 10 Οργανισμών Λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των λιμανιών της Ελλάδας, βάσει των δραστηριοτήτων τους και της γεωγραφικής τους θέσης. Ιδιαίτερα σημειώθηκε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται πλέον για τα λιμάνια της Ελλάδας, μετά τη θετική ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και κυρίως με βάση την ανάπτυξη που παρουσιάζει το λιμάνι του Πειραιά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι μετά την έναρξη επίβλεψης των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, όλοι οι Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία, ενώ υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών. Επιπλέον καταγράφεται μηδενική επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως.
Επίσης τονίστηκε ότι είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους, συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.
Aναφέρθηκε ακόμη ότι στα 10 λιμάνια έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισαν ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση και η δυναμική των λιμανιών περιορίζεται από την ανάγκη νέων κεφαλαίων για επενδύσεις και διεύρυνση των υποδομών, ενώ τόνισαν ότι επιπλέον είναι αναγκαία μια διαχείριση με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών παράλληλα. Αυτή είναι μία στρατηγική προσέγγιση που επικροτείται από όλες τις πλευρές.
Σημειώνεται ότι υποστηρίζοντας την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία των 10 Οργανισμών Λιμένων, το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες αξιοποίησης τους. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες κάθε ενός Οργανισμού Λιμένα, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, να αποφασίσει την στρατηγική και τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή τους.
Επιπροσθέτως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα τα ευρήματα της μελέτης σε καθένα από τα λιμάνια ξεχωριστά, ενώ θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών και επισκέψεων, με την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα να είναι οι επόμενοι σταθμοί
Ακόμη λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ραγδαίας αύξησης του κύκλου εργασιών του με την πλήρη ανάπτυξη που ήδη συντελείται από την Cosco, εκτιμάται ότι μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας (Αττικό Λιμενικό Σύστημα), καθότι η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα Αττικά λιμάνια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα θα καθορίσει την στρατηγική και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνεται ότι «επιβεβαιώθηκε πλήρως η νέα πολιτική της κυβέρνησης ότι στο εξής οι αξιοποιήσεις των λιμανιών θα γίνονται με την διαδικασία των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, για να μην δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις και για να γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις με τον καλύτερο τρόπο, από παραχωρησιούχους που έχουν την τεχνογνωσία και τη διάθεση για να αναπτύξουν συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε το ενδεχόμενο κάποια δραστηριότητα να αναπτυχθεί υπό τον τύπο «ομπρέλας» που θα καλύψει δύο ή περισσότερα γειτονικά λιμάνια που θα παρουσιάζουν το ίδιο ενδιαφέρον (π.χ. κρουαζιέρα).»
Επιπλέον «τέθησαν θέματα συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με τους Οργανισμούς Λιμένων και επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της ομαλής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για την ομαλή εξέλιξη των επενδύσεων. Από αυτές τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες, όπως δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν όφελος. Ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι στις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ενδελεχής ενημέρωση της Διοίκησης κάθε Οργανισμού Λιμένα ξεχωριστά για τις προοπτικές του λιμανιού που διαχειρίζεται.»
Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζουν τα λιμάνια και τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουν φέρει στη διαχείριση των λιμανιών οι νέες διοικήσεις, καθώς και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η διαδικασία των παραχωρήσεων, συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Όπως είπε στόχος των επιμέρους παραχωρήσεων είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στους λιμένες και που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τους Οργανισμούς, ενώ με αυτόν τον τρόπο δύναται να επιτευχθεί η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών και αντίστοιχων επενδυτικών κεφαλαίων.