Η τάση είναι εμφανώς ανοδική, κάτι που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες, ενώ το όποιο υγιές profit-taking δρα «αποσυμφορητικά» στο βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένο χαρακτήρα των τιμών.

Η εβδομάδα βρήκε την αγορά δέκτη ενθαρρυντικών μηνυμάτων από το τραπεζικό μέτωπο των stress tests, με την ισορροπία να επιστρέφει στη Φρανκφούρτη, ενώ θετικά έδρασε και το κλίμα ευφορίας στη Wall Street. Ρόλο στο ανοδικό κλίμα διαδραματίζουν και οι συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων στο αμοιβαίο κεφάλαιο ETF GREK, καθώς και οι τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες απευθείας στο ελληνικό χρηματιστήριο από BofA, Kepler, HSBC, Barclays κ.α., με τις short θέσεις να παρουσιάζουν μείωση, δίνοντας τη σκυτάλη στους long αγοραστές.

Οι στηρίξεις επικεντρώθηκαν στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς αλλά και στην Εθνική, καθώς βρίσκεται κοντά στο να σφραγίσει το deal με την Calamos για την Ασφαλιστική και την Πειραιώς, η οποία κλείνει το χάσμα με τη Eurobank. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή του Υγεία λόγω της έωλης πρότασης του Αποστολόπουλου, με ισχυρή ανοδική κίνηση σε τιμή που βρίσκεται πάνω από την πρόταση εξαγοράς και η οποία απορρίφθηκε. Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Coca-Cola, Jumbo, MotorOil και FF Group.

Η επόμενη μεγάλη αντίσταση στο Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 860 μονάδες (υψηλό του 2017), με τον τραπεζικό δείκτη να δοκιμάζει την αντίσταση των 930 μονάδων. Η παραβολική άνοδος του τελευταίου διμήνου δυσκολεύει ωστόσο τη διαδικασία εύρεσης αξιόπιστων στηρίξεων, κάτι που ενισχύει τη σημασία της διαχείρισης ρίσκου, τα ανοικτά μέτωπα του τραπεζικού τομέα (NPLs, τρόποι ενίσχυσης κεφαλαιακής διάρθρωσης κλπ) αναμένεται να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί θετικά, ενώ πιθανές είναι οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και του χρέους, κάτι που ήδη έχουν προεξοφλήσει οι αγορές ομολόγων, με το κρατικό δεκαετές να παραμένει σε υψηλά δεκαετίας. Ειδικότερα οι αποδόσεις διαμορφώνονται για το 10ετές στο 3,73%, και 5ετές στο 3,12%.