Η εξασφάλιση όχι ενός αλλά τριών εκ των σημαντικότερων υπουργείων ήταν τελικά το σημείο-κλειδί που άνοιξε τον δρόμο για να συμφωνήσει το SPD στον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού (GroKo) με το CDU της Angela Merkel.

Έχοντας πλέον το δικαίωμα να επιλέξουν τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών αλλά και Εργασίας, οι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμάται ότι δεν θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «ναι» για το GroKo και από τη βάση του κόμματος.

Συνεπώς, όλα τα βλέμματα στρέφονται πια στο πρόσωπο που θα καταλάβει την κρίσιμη καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, με την επιλογή που θα γίνει τελικά να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και για τις ελληνικές υποθέσεις. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι (clean exit ή έξοδος με προληπτική γραμμή στήριξης), τη μορφή της εποπτείας που θα εφαρμοστεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση εκτιμάται ότι είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel, ο δήμαρχος του Αμβούργου Olaf Scholz, ο υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Norbert Walter-Borjans (γνωστός στην Ελλάδα από τη λίστα Μπόργιανς) και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Carsten Schneider.