Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
tch6todsdxezgoes2bxj
Οικονομία

UBS: Πόσες καταθέσεις θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες

Τι είπαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες σε συνέδριο της UBS στο Μιλάνο.

Συγκρατημένα αισιόδοξες για το μέλλον εμφανίστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε χθες η UBS στο Μιλάνο. Όλες οι τράπεζες μίλησαν με αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον, για τη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού (κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές) καθώς και για τα αποτελέσματα των stress tests.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου, η εισροή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανέλθει στα 5-7 δισ. ευρώ φέτος και θα προέλθει από τρεις βασικές πηγές: Από επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, οργανική ανάπτυξη το καλοκαίρι (κυρίως λόγω του τουρισμού) και ανακύκλωση ρευστότητας για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Σε ό,τι αφορά τα stress tests, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι τα σενάρια που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία είναι καλύτερα από ό,τι φοβούνταν και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούν στις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες. «Εκτίμησή μας είναι ότι σε αυτό το σημείο, καμία από τις τράπεζες δεν περιμένει ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες δήλωσαν ότι βλέπουν βελτίωση στο ήθος αποπληρωμών καθώς και αυξημένη προθυμία των πελατών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (ακόμα και ανάμεσα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές), λόγω των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αλλά και εξαιτίας της βελτίωσης του κλίματος.