Το Eurogroup επικύρωσε την επιλογή για το ποιος θα γίνει, αρχικά, το «νούμερο 2» της ΕΚΤ από τον Μάιο και μετά: Επιλέχθηκε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, λίγο αφού η άλλη υποψηφιότητα (ιρλανδική) αποσύρθηκε. 

Εμμέσως, αυτό επηρεάζει σημαντικά την κούρσα για τον «θρόνο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - και για αρκετούς σημαίνει ότι ενισχύει αρκετά τις πιθανότητες να αναλάβει πρόεδρος της ΕΚΤ από το 2019 ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν. 

Καθώς το «νούμερο 2» θα είναι από τον Νότο, οι ισορροπίες «επιβάλλουν» ο επόμενος πρόεδρος να αναζητηθεί βορειότερα. 

Από την ίδρυση της ΕΚΤ το 1998, την ηγεσία είχαν αναλάβει ο Ολλανδός Βίλεμ Ντάουσενμπεργκ, ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι. 

Ο Βάιντμαν έχει πάρει πολλές φορές αντίθετη θέση από ό,τι η πλειοψηφία του Συμβουλίου, ειδικά σε αποφάσεις που αφορούσαν την ευρωκρίση και τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε.

Αυτό δεν εκπλήσσει, καθώς η γερμανική «σχολή» νομισματικής πολιτικής κατά κανόνα βγάζει «γεράκια πληθωρισμού». Η προηγούμενη διαφωνία του Βάιντμαν ωστόσο στο Συμβούλιο ενδεχομένως, όπως ενδεικτικά γράφει το Reuters, να αποτελέσει εμπόδιο στην επιλογή του επειδή είναι επιπλέον δυσκολία ώστε να επιφέρει συναίνεση (όπως συνήθως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο και σπανιότατα καταφεύγει σε ψηφοφορίες). 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τίποτε ακόμη δεν έχει κλείσει - και αυτό επειδή η τελική επιλογή θα αφορά το 2019, οπότε και θα κριθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές θέσεις στην Ε.Ε., δηλαδή η προεδρία της Κομισιόν, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η προεδρία της Ευρωβουλής. Το ποια χώρα θα πάρει την ηγεσία της ΕΚΤ αναγκαστικά θα εξαρτάται και από το πώς θα μοιραστούν εκείνες οι θέσεις, κάτι που ακόμη είναι εντελώς άγνωστο.