Δεσμευσεις για μεταρρυθμίσεις, συνέχιση της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων στο 3,5% μέχρι το 2022 ζητά ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, χωρίς ωστόσο να θεωρεί απαραίτητες τις παρεμβάσεις για το χρέος.

Όπως είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, "δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους στο τέλος του προγράμματος, επίσης δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο θα είναι απαραίτητες".

Τόνισε όμως, "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, το ίδιο και ο ESM", είπε ο K. Regling, συμπληρώνοντας πως "θα φτιαχτεί ένας μηχανισμός για την παρακολούθηση του ελληνικού χρέους".

Όμως σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Τονίζει δε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, προσθέτοντας ότι επίσης ουσιαστικό θέμα είναι αυτό της ανάπτυξης. "Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα καθορίζει το τι θα συμβαίνει αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι των προσδοκώμενων ή καλύτεροι από ότι αναμενόταν", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Regling.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και ότι το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο. Εξηγώντας το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Regling τόνισε ότι δεν είναι η ελάφρυνση πρώτη προτεραιότητα. "Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη".

"Στους επόμενους μήνες η Ευρώπη θα δει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το statement του Eurogroup από το 2016 ήταν πολύ σαφές στο τι μπορεί να γίνει" είπε ακόμη.