Αυτό προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα του Ecofin σε συνδυασμό με την Απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 28/02/2018.

Αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της ΕΕ των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβανόταν και ο Παναμάς.
Οι χώρες αυτές διαγράφτηκαν από τη σχετική λίστα της ΕΕ με απόφαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018. Το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.

Η απόφαση του Ecofin και μάλιστα και με ελληνική ψήφο εκδόθηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται αποφασισμένη αφενός μεν να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά και αφετέρου να δρομολογήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Όπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τί έχει συμβεί».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα; Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».

Και ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη εκπρόσωπο της Βουλγαρικής Προεδρίας, Monika Panayotova κατέληξε: «Και ρωτώ κυρία Παναγιότοβα, η απόφαση του Συμβουλίου ήταν τελικά ομόφωνη; Συμφώνησαν όλες οι χώρες για να βγει ο Παναμάς; Και αν δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες, η Ελλάδα συμφώνησε να βγει ο Παναμάς από τον κατάλογο μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς; Θέλουμε μια απάντηση, θέλουμε διαφάνεια».