Την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ πούλησε ο Ιβάν Σαββίδης στην εταιρεία Japan Tobacco Inc. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ιαπωνικών συμφερόντων πολυεθνική  εταιρεία (JT) (ανακοινώνει σήμερα ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο.   Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την αρχική συμφωνά και μεταξύ άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν στο μέλλον θα αφορά και το θέμα του προστίμου της ΣΕΚΑΠ.   

Με μία λιτή ανακοίνωση προς τους συνεργάτες του ο ομογενής επιχειρηματίας προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στα καπνά. Στην ανακοίνωση αυτή ο Ιβάν Σαββίδης ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας - "πακέτο" για την εξαγοράς της "μητρικής" ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι: Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. 

Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017:  640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.   Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.  

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018. 

Ποια είναι η JTI
 
Η JTI - Japan Tobacco International είναι το διεθνές τμήμα καπνού της Japan Tobacco, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παραγωγούς προϊόντων καπνού. Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας και πωλεί τα εμπορικά σήματα της σε 120 χώρες. Από το 2011, η JTI απασχολούσε περίπου 25.000 άτομα σε όλο τον κόσμο σε 90 γραφεία, 24 εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων, έξι κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας καπνού. 
 
Η JTI ιδρύθηκε το 1999, όταν η Japan Tobacco Inc. εξαγόρασε τις διεθνείς δραστηριότητες καπνού της αμερικανικής πολυεθνικής R.J. Reynolds για 7,8 δις. δολάρια. Το 2007, η Gallaher Group, μια επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για 9,4 δισ. λίρες Αγγλίας. Την εποχή εκείνη, αυτή ήταν η μεγαλύτερη ξένη εξαγορά από ιαπωνική εταιρεία.
 
Το 2009, ο όμιλος JT απέκτησε μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητας της Tribac Leaf Limited (μιας εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία καπνού στην Αφρική), καθώς και δύο βραζιλιάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην καπνοβιομηχανία Kannenberg και KBH & C. Την ίδια χρονιά, ο όμιλος JT δημιούργησε επίσης JTI Leaf Services, μια κοινοπραξία με δύο προμηθευτές φύλλων καπνού στις ΗΠΑ -Hail & Cotton Inc. και JEB International.