Τον Μάιο όπως όλα δείχνουν θα κριθεί ο ΕΝΦΙΑ με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Την ίδια στιγμή μπαίνει «πάγος» στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Με τον χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά. Δεδομένου ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αρχίσει, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα:

* Να προχωρήσει σε χειρουργικές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

* Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες τιμές. Αλλωστε όπως λένε στην Καραγιώργη Σερβίας αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι: η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και να μην διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.