Σχέδιο των Βρυξελλών για την εισροή κοινοτικών κονδυλίων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, αποκαλύπτουν σήμερα οι «Financial Times». Τα χρήματα, που προορίζονταν για τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, όπως δείχνει το προσχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», για ένα δραματικό ανασχεδιασμό της ύψους 350 δισ. ευρώ πολιτικής κοινοτικής συνοχής της Ε.Ε., που στόχο έχει να στηρίξει τα λιγότερα ανεπτυγμένα κομμάτια της Ένωσης.

Πρόθεση των Βρυξελλών είναι να αποσυνδέσουν τη διανομή των κονδυλίων συνοχής από το δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να υιοθετήσουν πολύ ευρύτερα κριτήρια, στα οποία θα περιλαμβάνονται η νεανική ανεργία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η μετανάστευση και η καινοτομία. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους περιορισμούς στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αλλαγές στη διανομή των κονδυλίων συνοχής προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη. Όμως, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσονται υπέρ της ιδέας να χρησιμοποιηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την οικονομική στήριξη των χωρών που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.