Αλλαγή των δεδομένων και επιτάχυνση των εξελίξεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του 3ου δανειακού προγράμματος της χώρας μας.


Η 14η Μαΐου φαίνεται πως θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία το κουαρτέτο θα αφιχθεί στην Ελλάδα καθώς όλα δείχνουν κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν. Αρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level agreement) μέσα σε διάστημα 10 ημερών ως και το Eurogroup που θα γίνει στις 24 Μαΐου ή σε διαφορετική περίπτωση λίγες μέρες μετά από αυτό.
Όσον αφορά τα καυτά θέματα του αφορολογήτου και των συντάξεων τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Αφορολόγητο: Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το χρέος, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση του αφορολόγητου, είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν. Αυτό αφορά το 2019 καθώς το μέτρο φαίνεται πως θα παραμείνει ως έχει και θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2020.


2. Συντάξεις: Σε σχέση με τις συντάξεις τα νέα δεν είναι καλά παρόλο που οι προσπάθειες της Κομισιόν σχετικά με το αφορολόγητο δεν έφερε καρπούς. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι απίθανο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περάσει από την γερμανική βουλή με επιτυχία η λύση που σχεδιάζεται για το χρέος.


Σε ότι αφορά το θέμα των τραπεζών, φαίνεται πως υπάρχει κλίμα ανακωχής ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση των stress test των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι πολύ πιθανόν το ΔΝΤ να μην έρθει σε αντιπαράθεση με την πλευρά Ντράγκι οπότε να υποχωρήσει και της αξίωσης που είχε εκφράσει σε παλαιότερη έκθεση του να «μπουν» δηλαδή στις τράπεζες τα 10 δις. ευρώ από τον ESM.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση με την συνεπικουρία του Βερολίνου βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση εντός των χρονικών ορίων. Η δεύτερη ανάγνωση όμως είναι ότι, στο λεγόμενο μνημόνιο χωρίς λεφτά το οποίο και θα ισχύσει μετά τις 28 Αυγούστου να τηρούνται οι εξής 4 παράμετροι:


1. Ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα μνημόνια, χωρίς εκπτώσεις και αλλαγές ούτε στα εργασιακά. (συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ.)

2. Να εφαρμοστεί κανονικά το λεγόμενο προνομοθετημένο πακέτο, για την μείωση των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020.

3. Να καταρτιστεί μια αξιόπιστη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα δεσμεύει την κυβέρνηση.

4. Να μην χαλαρώσει η λιτότητα καθόλου έως το 2022, δηλαδή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμείνει στο 3,5% ως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της σε αυτό το στόχο, ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2018-2022, που θα περιλαμβάνει αυτό το στόχο, πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο στο τέλος του καλοκαιριού.