Θετικά πρόσημα είδαν επενδυτές, μεσίτες και συλλέκτες, έπειτα από την τεράστια ανισορροπία που είχαν υποστεί τα επίπεδα τιμών στην αγορά έργων του Θεόδωρου Ράλλη – μίας από τις blue chip υπογραφές στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης. Οι τιμές του είχαν απορυθμιστεί σε τέτοιο σημείο που κατέγραφαν πότε άνω των 400.000 ευρώ, πότε γύρω στις 70.000 και 50.000 και κάτω από τις 20.000 ευρώ!

   

Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s , βλέποντας πως αγοραστές και πωλητές έχαναν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους, άσκησαν πιέσεις τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα είχαν εντοπίσει την ανοιγμένη όρεξη των αγοραστών από τις αραβικές χώρες, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.
Ετσι, σήμερα – έστω και με αρκετή καθυστέρηση – κατάφεραν να φέρουν ανοδικά νούμερα στο ταμπλό της New Bond Street.
Το νέο στοίχημα κερδήθηκε και στις τελευταίες συναλλαγές Ανατολίτικης Τέχνης & Οριενταλισμού, οι δύο πίνακες του Ράλλη κατέγραψαν τη διπλάσια και τριπλάσια αξία από ότι προβλεπόταν και μάλιστα αφήνοντας πίσω ισχυρές διεθνείς υπογραφές.

Τριπλάσια και διπλάσια αξία

Αναλυτικότερα, ο πίνακας με χρονολογία το 1882 και τίτλο «Stringing Pearls», αναμενόταν να αλλάξει χέρια αγγίζοντας τιμές από 80.000 έως 120.000 στερλίνες δηλαδή 91.000 έως 137.000 ευρώ. Η ζήτηση ωστόσο, ανέβασε την τελική τιμή στην τριπλάσια αξία κλειδώνοντας τις 273.000 στερλίνες (312.120 ευρώ), συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του οίκου.

            



Το δεύτερο έργο με τίτλο «After the Bath» είχε εκτιμηθεί μεταξύ 30.000 και 40.000 στερλινών αλλά πωλήθηκε στην διπλάσια τιμή, προς 60.000 στερλίνες (68.598 ευρώ).

Και οι δύο περιπτώσεις θυμίζουν προηγούμενες εποχές στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης όταν οι πίνακες του Ράλλη ξεπερνούσαν ακόμη και τις 700.000 στερλίνες!
Ωστόσο, κάθε φορά που ένας ελληνικός πίνακας επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε δημοπρασία Ανατολίτικης τέχνης, δοκιμάζοντας μία νέα τακτική που θα έριχνε τις ελληνικές υπογραφές στον παγκόσμιο χάρτη της art market, έμποροι έργων, δημοπράτες και μεσίτες διασταύρωναν τα ξίφη τους. Διότι κάποιες φορές άγγιζαν υψηλότερες τιμές από ότι θα έπιαναν σε μία δημοπρασία αποκλειστικά με ελληνικές υπογραφές, και άλλες, χαμηλότερες, με αποτέλεσμα κάποιοι να το θεωρούν επικίνδυνο ρίσκο.


Το στοίχημα ήταν να δελεαστούν μεγαλοσυλλέκτες από τη Μέση Ανατολή. Λίβανος, Κουβέιτ, Ντουμπάι, Ινδία, ήταν ο νέος πελατειακός στόχος των εμπόρων. Το 2012 όποτε και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αφήνει τα ίχνη της στην αγορά τεχνης τα λεγόμενα “Orientalist Sales” καθιερώθηκαν ως ετήσια ενότητα συναλλαγών από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου.

Έπαιξε ρόλο το θέμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου Sotheby’s o πίνακας “Stringing pearls” ανακαλύφθηκε εκ νέου και καταγράφει τέλεια την εξαιρετική ικανότητα του καλλιτέχνη να απεικονίζει οικείες σκηνές της καθημερινής ζωής στην Αίγυπτο.

«Καθισμένος σε περίτεχνο ξύλινο πάγκο διακοσμημένο με κομψά μεταξωτά μαξιλάρια, ένας άνδρας από τη Νουβία, ντυμένος με κίτρινο μετάξι, δημιουργεί προσεκτικά ένα κολιέ από λευκά μαργαριτάρια. Παίρνοντας τα ένα προς ένα μέσα από ένα μικρό κεραμικό μπολ, φαίνεται ότι είναι πολύ συγκεντρωμένος στο έργο του, αγνοώντας ότι έχουν πέσει δύο στο πάτωμα» αναφέρουν οι ειδικοί του οίκου τονίζοντας πως η καλλιέργεια και το εμπόριο μαργαριταριών αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πριν από την ανακάλυψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και την εμφάνιση των μαργαριταριών βιομηχανικής παραγωγής. Μάλιστα τα φυσικά μαργαριτάρια από τη συγκεκριμένη περιοχή τοποθετημένα σε περιδέραια και βραχιόλια, ή διακοσμητικά κοσμημάτων, έχαιραν υψηλής εκτίμησης από κοσμηματοπώλες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δημιουργείται τάση στη διεθνή αγορά


«Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε έργα από κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους τα οποία ανακαλύφθηκαν εκ νέου παράλληλα με μια μικρή ομάδα έργων ζωγραφικής από μια διακεκριμένη ιδιωτική συλλογή, καθώς και γοητευτικές σκηνές της καθημερινής ζωής στην περιοχή, με το σύνολο των έργων να καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο τιμών», είχε σχολιάσει ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου δημοπρασιώνSotheby’s, σχετικά με την συμφωνία που είχε κλείσει με τον πελάτη του.



Επισημαίνοντας πως το 2018 η προσφορά έργων τέχνης του Οριενταλισμού είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της δημοπρασίας πριν από επτά χρόνια πρόσθεσε πως «η δημοπρασία, συμπεριέλαβε πολλά έργα που δεν είχαν εμφανιστεί στην αγορά για δεκαετίες, γεγονός που αποτέλεσε ευκαιρία για τους συλλέκτες να αποκτήσουν έργα που παρέμειναν κρυμμένα για πολύ καιρό».

O τζίρος από τις αγοραπωλησίες της κατηγορίας έκλεισε στα 5.175.750 στερλίνες.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ

litomissiakouli@yahoo.com

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τίτλοι των έργων αναγράφονται στα Αγγλικά, όπως ακριβώς καταλογογραφήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s για τη δημοπρασία.