Σε παιχνίδι λέξεων έχει καταφύγει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την μεταμνημονιακή εποχή.

Ο νέος όρος που εισήγαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν «ενισχυμένη παρακολούθηση» σπεύδοντας έτσι να αλλάξει τις χθεσινές του δηλώσεις στους Financial Times -που προκάλεσαν και την αντίδραση της ΕΡΤ- κάνοντας λόγο για «αυστηρό σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας».


Πιο συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε αυτό που είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες, ότι δηλαδή μετά το τέλος του μνημονίου θα γίνονται στη χώρα μας τρεις με τέσσερις αποστολές δανειστών το χρόνο τη στιγμή που στα υπόλοιπα κράτη που τέλεσαν υπό καθεστώς μνημονίου, οι αποστολές των δανειστών δεν ξεπερνούσαν τις δυο.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ανασκευάσει τις χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ λέγοντας: «Θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις οι οποίες έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις» για να προσθέσει: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε. Υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία.

Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις. Άρα καμία σχέση η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε.

Έγινε πολύ κουβέντα γι αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.

Και τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή έως την 21η Ιουνίου».