Η Κριστίν Λαγκάρντ κρατάει στα χέρια της την ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, αφού από την παραµονή του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου στη µεταµνηµονιακή εποχή εξαρτάται και το εάν οι κάλπες θα στηθούν τον Νοέµβριο του 2018 ή τον Μάιο του 2019.

Στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν καταλήξει ότι δεν επιθυµούν την παρουσία του Ταµείου στη νέα εποχή µετά τα µνηµόνια, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα φέρει και νέα µείωση των συντάξεων, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται να µην συζητάει.

Αλλωστε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και την «ταφόπλακα» για το µεταµνηµονιακό αφήγηµα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είναι τόσο αρνητικός στην εφαρµογή των ήδη ψηφισµένων µέτρων, που όλα δείχνουν ότι, εάν το Ταµείο παραµείνει στο πρόγραµµα, αµέσως µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια θα προκηρύξει εκλογές τον Νοέµβριο.

Στην περίπτωση αυτή ακόµα και µια εκλογική ήττα φαντάζει ως λύτρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέτει παράλληλα σε εφαρµογή το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης. Εάν, φυσικά, το Ταµείο τελικά επιλέξει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραµµα, διαφωνώντας µε τις θέσεις των Ευρωπαίων, τότε όλα δείχνουν ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο του 2019 µαζί µε τις ευρωεκλογές

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας