Σε «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το Μνημόνιο προσανατολίζεται η Επιτροπή, όπως προκύπτει από απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στη Σόφια. Είναι ένα ακόμα μήνυμα από τους δανειστές ότι δεν τίθεται ζήτημα «καθαρής εξόδου» όπως αρέσκεται να δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη του οικονομικού του επιτελείου. 

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο θα υπάρχει αυξημένος αριθμός εποπτικών επισκέψεων από τους εταίρους.

Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει σε εποπτεία έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων στήριξης που έχει λάβει. 

Στην επιστολή του, ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόταση της Κομισιόν για ενισχυμένη εποπτεία, ενώ επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών αποστολών πριν το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Η «περίεργη» στρατηγική ανάπτυξης

Αίσθηση προκαλεί και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche, το οποίο εστιάζει στην «περίεργη» την αναπτυξιακή στρατηγική της Αθήνας. Η συντάκτρια επισημαίνει πως, ενώ λήγει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Ευρωζώνη αναρωτιέται πώς θα μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά ενώ σχολιάζει δηκτικά: «Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. 'Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν' λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις».

Παράλληλα, το περιοδικό καταγγέλλει πως η Ελλάδα αναρρώνει με πολύ βραδείς ρυθμούς από την ύφεση, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ο τουριστικός κλάδος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη, αλλά μέχρι τώρα παραμένει ασαφές ποιοι άλλοι κλάδοι μπορούν να προσδώσουν δυναμική. Κι ακόμη και στον τουριστικό κλάδο -αν το εξετάσει κανείς ακριβέστερα- δεν είναι τα πράγματα και τόσο αισιόδοξα. Οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται, επειδή πολλοί αποφεύγουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, φοβούμενοι για την ασφάλειά της. Και επειδή λείπουν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, οι δαπάνες ανά τουρίστα μειώνονται» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Από τη δική του πλευρά, ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών, είπε πως «με το τρέχον ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον».