Τον Δεκέμβριο αναμένονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες τουλάχιστον ο αρμόδιος υφυπουργός παραδέχθηκε. Η μέση μείωση θα είναι της τάξης του 18%, ενώ στους χαμένους περιλαμβάνονται οι νέοι συνταξιούχοι (-30%). Είναι χαρακτηριστικό ότι το μαχαίρι δεν γλιτώνουν ούτες οι συντάξεις έως 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, Δημόσιο, η κύρια σύνταξη για όσους αποχώρησαν με 35ετία διαμορφώνεται στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ σήμερα. 

Στο ΙΚΑ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος με 10.500-10.800 ένσημα και αποδοχές 28ης (και υψηλότερης ασφαλιστικής κλάσης) πηγαίνει στα 1.100 ευρώ από 1.350 ευρώ σήμερα.

Στον ΟΑΕΕ (κυρίως στους πρώην ΤΕΒΕ), όλες οι συντάξεις θα έχουν μείωση 18%. Τα 1.100 ευρώ γίνονται 902 ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Ψαλίδι έως 12% έρχεται για συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών. Η μείωση θα είναι μικρότερη λόγω των αυξημένων εισφορών που είχαν καταβάλει ως ασφαλισμένοι και ήταν έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο ΙΚΑ. Αυτή η διαφορά των εισφορών τούς ευνοεί γιατί παίρνουν μια προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο επανυπολογσμός της σύνταξης.

Περικοπές πάνω από το πλαφόν 18% που θα φτάσουν και στο 30% έρχονται και για 100.000 νέους συνταξιούχους, που βγήκαν μετά τις 13/5/2016, καθώς χάνουν όλη την προσωπική διαφορά σε λίγους μήνες.

Νέα σφαγή έρχεται και για 800.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης με ποσά «αναπροσαρμοσμένης σύνταξης» ακόμη και στα 17 ευρώ, όπως αποκαλύπτει με ντοκουμέντα σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

«Κανονικά οι περικοπές»

«Οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ» παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, και έσπευσε να σημειώσει ότι τον Οκτώβριο θα δουν πόσο θα μειωθούν. Στη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης, έσπευσε και εκείνος να μοιράσει ελπίδες: «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πετρόπουλος.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος η κυβέρνηση μέχρι τότε έχει περιθώριο επτά μηνών για να δει τις επιδόσεις του συστήματος ασφάλισης. Όπως ανέφερε «το 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα μας το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε με καλύτερο τρόπο τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Έχουμε επτά μήνες μπροστά μας για να δούμε πού και πόσες θα είναι οι μειώσεις».

Το πόσο θα κοπούν οι συντάξεις θα το δούμε τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Πετρόπουλος ενώ οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν πόσο θα είναι το «μαχαίρι» στις συντάξεις τους τον Δεκέμβριο με τα ειδοποιητήρια των συντάξεων Νοεμβρίου.