Με επιτυχία από το πρόγραμμα του Αυγούστου μπορεί να εξέλθει η Ελλάδα εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόσει αξιόπιστη στρατηγική για την ανάπτυξη.

Αυτά δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Días. Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο και έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή και η ανταγωνιστικότητα ανακάμπτει.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να καταστεί ανθεκτική η ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμη μείωση αλλά, εάν η Ελλάδα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το καλοκαίρι το ενδεχόμενο πρόσθετης ελάφρυνσης.

«Η πρόοδος είναι ορατή. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή, η ανταγωνιστικότητα έχει ανακάμψει. Αλλά όπως είπα, η διαδικασία μεταρρύθμισης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί», συμπλήρωσε

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για ειδική ελληνική περίπτωση καθώς βρίσκεται σε προγράμματα στήριξης για μια οχταετία τονίζοντας πως «και γι αυτό υπάρχουν λόγοι».

«Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί. Υπήρχαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι, όταν το Grexit ήταν μια πραγματική πιθανότητα», διευκρίνισε.