Ο κοφτός και κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο Πιέρ Μοσκοβισί έκλεισε οποιοδήποτε «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων μέτρων για περικοπές σε συντάξεις και όχι μόνο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα, διαλύοντας οριστικά τις ελπίδες που μοίραζαν απλόχερα το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τίποτα δεν είναι οριστικό και «θα δούμε μετά τον Αύγουστο».

Η Κομισιόν απάντησε πως «όλα τα μέτρα» που έχουν ψηφιστεί από την Ελλάδα πρέπει «να εφαρμοστούν». «Όλες οι δεσμεύσεις» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση για αν μπορεί να αναθεωρηθούν οι περικοπές στις συντάξεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Μοσκοβισί έδινε αυτή την απάντηση, η κυρία Αχτσιόγλου από την ΕΡΤ μοίραζε νέες υποσχέσεις.

Άσχετα από τις υποσχέσεις της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, η τεχνική συμφωνία περιγράφει ρητά όλες τις περικοπές σε συντάξεις την Πρωτοχρονιά του 2019. Το δε επικαιροποιημένο Μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα ακόμα και η κατάργηση του αφορλόγητου: το 2019, όχι το 2020. Και περιγράφει αναλυτικά ένα σκληρό νέο μνημόνιο με λιτότητα διαρκείας.

«Είναι θέμα αξιοπιστίας» ήταν η φράση του Γάλλου επιτρόπου, καρφώνοντας την κυβέρνηση και τους υπουργούς ή βουλευτές που θολώνουν τα νερά και κλείνουν το μάτι σε συνταξιούχους και όχι μόνο. Είναι γεγονός ότι η Κομισιόν, με φόντο και τις νέες αναταράξεις που προκαλούν στην Ευρωζώνη οι περίεργες δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτιάξει ένα αφήγημα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, ώστε η επόμενη μέρα -με ή χωρίς το ΔΝΤ- να είναι όσο πιο ήρεμη γίνεται.

«Ευτυχές το 2050»

Την επόμενη μέρα της Ελλάδας περιγράφει μο γερμανικός Τύπος, χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. «Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για 'καθαρή έξοδο'. Στις 20 Αυγούστου ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να σπάσει τις αλυσίδες» γράφει η εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες». H οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πια σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του "Συμπληρωματικού Μνημονίου" της Κομισιόν».

Στις 40 σελίδες του κειμένου αναφέρονται οι λεπτομέρειες των ελέγχων που θα κληθούν να διασφαλίσουν ότι και μετά τις 20 Αυγούστου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστούν. Ως προς τις περικοπές και τους στόχους του προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί. Το κείμενο της Κομισιόν ωστόσο κάνει λόγο για τη δυνατότητα φορολογικών αυξήσεων ήδη από την 1 Ιανουαρίου του 2019 σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Μια κακή είδηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα, συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι όροι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Ως γνωστόν το ΔΝΤ ζητά ελαφρύνσεις για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Ήδη όμως ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι χορήγηση ελαφρύνσεων σημαίνει επιπλέον αξιολογήσεις καθώς και αυστηρότερους ελέγχους.

Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 273 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».