Με συμμετοχή στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από την πλευρά του ΔΝΤ -δηλαδή την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ- θα γίνουν οι συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Οικονομικών των G7 για αναζήτηση συμφωνίας την τελευταία στιγμή μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου για το ελληνικό χρέος -κάτι που αν δεν γίνει εφικτό, πιαθνότατα θα σημάνει μη συμμετοχή του Ταμείου.

Οι υπουργοί των G7 θα συναντηθούν την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στο Γουίλστερ του Καναδά και στο περιθώριο των εργασιών με τους αξιωματούχους και του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να προετοιμάσουν συμφωνία, όπως ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters. 

«Πρέπει να γίνει τώρα» ανέφερε στο πρακτορείο που εμπλέκεται στις συνομιλίες. Αν δεν έχει επέλθει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να μείνει εντελώς εκτός από το πρόγραμμα, προσέθεσε. 

Το Ταμείο τυπικά συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα, ωστόσο εκ των πραγμάτων ως «παρατηρητής» καθώς εξαρχής είχε θέσει τον όρο να ληφθούν μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 

Ειδικά το Βερολίνο θέλει μεν συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε οι επενδυτές να είναι πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα, ωστόσο κρατά και την σκληρότερη στάση απέναντι στο Ταμείο εξαιτίας της θέσης του ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης μη ρεαλιστική την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί δεκαετίες, όπως και θεωρεί υπερ-αισιόδοξες τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Και οι δύο πλευρές απορρίπτουν «κούρεμα» με τη μορφή διαγραφής χρέους, και συμφωνούν σε παράταση αποπληρωμής και περιόδου χάριτος.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι η Ευρωζώνη θέτει επίσης τον όρο να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 ώστε να μην υπάρξει αντιστροφή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο - ειδάλλως, να θεωρηθεί άκυρη η συμφωνία. Το ΔΝΤ συμφωνεί με τον όρο αυτό.