Προληπτική πιστωτική γραμμή και ταμειακό απόθεμα δεν πρέπει να αλληλοαποκλείονται, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.  

Την επισήμανση αυτή κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα ΝΙΚΚΕΙ.  

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος έχει επικριθεί σφοδρότατα από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι εμμένει στην προληπτική γραμμή στήριξης έναντι της «καθαρής εξόδου», σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει χρήση, ενώ καταλήγει ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι της κυβέρνησης.  

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την Ιταλία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα συμπεριφερθεί πολύ προσεκτικά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Μια τέτοια πιθανότητα είναι κατά την άποψή μου πολύ μικρή, καθώς η Ιταλία σαφέστατα θα μελετήσει το παράδειγμα της Ελλάδας από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έφθασε τότε στο χείλος της καταστροφής».  

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανόδου φέτος θα ανέλθε σε περίπου 2% και το επόμενο έτος θα αυξηθεί ελαφρώς υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.