Περίπου 13,7 δισ. ευρώ από τις αποταμιεύσεις τους χρειάστηκε να τραβήξουν τα νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ετήσιες ανάγκες τους για το 2017.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, από τα 13,7 δισ. ευρώ που «τράβηξαν», τα 5,4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν και τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ έπεσαν στην κατανάλωση ξοδεύοντας περισσότερα απ' ότι επέτρεπε το εισόδημά τους, με την αρνητική αποταμίευση να φτάνει τα 8,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το 2009, τα νοικοκυριά επένδυσαν συνολικά 20,3 δισ.ευρώ (21,2 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις και -0,9 ευρώ μεταβολή αποθεμάτων), εκ των οποίων τα 11,4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από τις (θετικές) αποταμιεύσεις τους και τα υπόλοιπα 8,9 δισ. ευρώ κυρίως από τις τράπεζες (δανεισμός) και άλλους εξωγενείς πόρους.

Ο ΣΕΒ στην ανάλυσή του υπογραμμίζει ότι το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή δεν βάζουμε στην άκρη, και δεν επενδύουμε ως κοινωνία, όσα απαιτούνται, αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.


Σημειώνεται ότι αύξηση των επενδύσεων απαιτεί αφενός μείωση της υπερφορολόγησης ώστε να μένουν περισσότερα εισοδήματα στα χέρια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και αφετέρου δημιουργία ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού κλίματος για να παρακινηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να επενδύσουν.