Το σχέδιο για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία παρουσιάζει η Κομισιόν και θα εγκρίνουν το Eurogroup και ο ESM. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018) χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της επιτήρησης κάθε τρεις μήνες έως και το 2022 κλιμάκια της Κομισιόν, του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα αξιολογούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών των μεταρρυθμίσεων.

Με την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης θα συντάσσουν εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας (Post Programme Monitoring- PPM) στις οποίες θα αποτιμούν τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, στο μακροοικονομικό μέτωπο, στα χρηματοπιστωτικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με τις εν λόγω αξιολογήσεις θα αποτιμούν αφενός τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου το εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που έχει αντλήσει από τους επίσημους δανειστές της.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η/1/2019, η μείωση αφορολογήτου από 1/1/2020, η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές το 2020, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα, αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας

Στη Eurogroup, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας. Στο κείμενο, θα περιγράφονται αναλυτικά οι μεταμνημονιακοί όροι και οι δεσμεύσεις που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μετά την 21η του Αυγούστου από τις οποίες ξεχωρίζει η ρήτρα για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Συνεδρίαση ESM για τη δόση των 15 δισ. ευρώ

Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εξετάσει το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την Παρασκευή. Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία δόση που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η δόση προορίζεται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την ανάπτυξη ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας. Η συνεδρίαση για τη δόση θα ακολουθήσει την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο του Μηχανισμού του συμπληρωματικού μνημονίου συνεργασίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι αρχές Αυγούστου το ΔΝΤ θα δώσε στη δημοσιότητα την νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα δηλαδή έως το 2032 από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που το είχε χαρακτηρίσει πριν από ένα χρόνο και με αστερίσκους έως το 2060.

Πηγή: in.gr