Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη… βουτιά στα βαθιά και µε την επιτροπεία των δανειστών να παρατείνεται για τουλάχιστον ακόµη τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιατί, σε αντίθεση µε τους «άλλους», κατάφερε (!) να ολοκληρώσει το δικό της Μνηµόνιο!

Αφήνοντας κανείς κατά µέρος το ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τα εύσηµα για κάτι που µέχρι πριν από τρία χρόνια αποτελούσε πολιτικό «λεκέ», δείχνει να… λησµονεί ότι για να φτάσει σε αυτό το… κατόρθωµα χρειάστηκε να βάλει υπογραφές σε καµιά 60αριά µέτρα απίστευτης αγριότητας, εκ των οποίων µερικά ήταν η αιτία που είχε «κολλήσει» η τελευταία και µοιραία αξιολόγηση του 2ου Μνηµονίου το 2014, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που πέρασε από τη σηµερινή Βουλή χωρίς… τουφεκιά.

Με νωπό ακόµα το µελάνι στο Μεσοπρόθεσµο που δεσµεύει τη χώρα έως το τέλος του 2022, θα διαπιστώσει κανείς ότι για το υπουργείο Οικονοµικών -περιέργως πώς- ο χρόνος ξεκινά από το… 2018. Ετσι, περιλαµβάνονται µόνο τα µέτρα που ξεκινά η εφαρµογή τους φέτος και απουσιάζει ο συνήθης πίνακας µε τα µέτρα που ήδη εφαρµόζονται από το 2015 και το «βάρος» τους θα συνεχίσει να µας συνοδεύει τα επόµενα χρόνια, ως αποτέλεσµα της καταστροφικής διαπραγµατευτικής ήττας του καλοκαιριού του 2015.

Ακόµα κι έτσι, τα µέτρα που έχουν ψηφιστεί για να εφαρµοστούν µετά τη λήξη του Μνηµονίου -διαφοροποιώντας κραυγαλέα την περίπτωση της Ελλάδας από αυτές των υπόλοιπων χωρών που βίωσαν την περιπέτεια των Μνηµονίων- µόνο ανώδυνα δεν είναι, εξού και η «πρεµούρα» της κυβέρνησης να τα αναστείλει ή, έστω, να τα «παγώσει», έως ότου στηθούν οι κάλπες.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018