Βρυξέλλες, Ιούνιος 2018, λίγο πριν από τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup για την επόµενη ηµέρα της Ελλάδας.

Ο Μάριο Ντράγκι σε ένα τετ-α-τετ µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον παροτρύνει να αποδεχθεί την «οµπρέλα» της προληπτικής γραµµής στήριξης. Ο Ελληνας υπουργός Οικονοµικών, µε ειληµµένη την απόφαση από το Μέγαρο Μαξίµου, απαντά ότι η Αθήνα θα σταθεί µόνη της µετά τις 21 Αυγούστου και κάπου εκεί κλείνει το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να βρεθεί η Ελλάδα απολύτως προστατευµένη από τις αναταράξεις που αχνοφαίνονται ήδη στον ορίζοντα.

Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συζητήσεις γίνονταν εκείνες τις ηµέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες, άπαντες ήταν της άποψης ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάρει την προληπτική γραµµή. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος για τους δικούς του, πολιτικούς λόγους, πήγε ευθύς εξαρχής µε τα νερά του Αλ. Τσίπρα, αγνοώντας ή παραβλέποντας τους κινδύνους για την Ελλάδα. «Είναι σαν το επίδοµα ανεργίας. Σε περιµένει, αλλά πρέπει να αιτηθείς για να το λάβεις», λένε οι ίδιες πηγές, µεταφέροντας το κλίµα από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς, όπου συζητήθηκε εκτενώς το γιατί δεν πιέστηκε, δεν υποχρεώθηκε η Αθήνα να πάρει την προληπτική γραµµή.

Οι εξελίξεις έκτοτε δείχνουν να δικαιώνουν όσους έχουν εκφράσει προβληµατισµό για τις αντοχές που µπορεί να επιδείξει η «ευαίσθητη» ελληνική οικονοµία εν µέσω διεθνών αναταράξεων, ενώ τίθεται εκ νέου το ερώτηµα για τη διορατικότητα, την ετοιµότητα και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να ορίσουν προς τα πού θέλουν να οδηγήσουν το καράβι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφεύγοντας τους σκοπέλους.

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας