Σε ένα μαραθώνιο "θρίλερ" εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την περικοπή ή μη των συντάξεων , αφού όπως όλα δείχνουν οι συνταξιούχοι, θα μάθουν τον Δεκέμβριο και λίγο πριν πληρωθούν τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup ως τις 5 Νοεμβρίου, γιατί αλλιώς η κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού (με ή χωρίς περικοπές συντάξεων) θα είναι στον αέρα.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να παραπέμπει, προσώρας, στα ευρωπαϊκά όργανα ως αρμόδια για θέματα του ελληνικού προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή σε γραπτή απάντηση προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην γραπτή απάντηση: «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου».

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων και αναφέρει

Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα

Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup.

Δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις.

Με βάση την έκθεση που θα καταθέσουν οι Θεσμοί, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, θα γινει η συζήτηση στο Eurogroup για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αν πετυχαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς όπως επίσης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Εκτός από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους από την Κομισιόν

Ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. επίπτωση της εφαρμογής ή μη του μέτρου των συντάξεων.

Καγκελαρία: Η Ελλάδα δεσμεύθηκε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέστειλε και το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης, με αφορμή την σεναριολογία περί αναβολής η ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Με απάντηση που έδωσε στα Νέα, η καγκελαρία σημειώνει ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της και της ολοκλήρωσης του, δεσμεύθηκε για τη «συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη.