Οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν την έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους φέρνουν νέα δεδομένα στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς

Μάλιστα, το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Μολονότι δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία:

α. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

β. Για την αγωγή αυτή η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 7 Μαΐου, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται πως με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.